По всій Угорщині невеликі фермерські господарства, виноробні та ремісничі майстерні відкриють свої двері для відвідувачів у рамках заходу «Дні відкритих дворів» із 23 серпня по 5 жовтня 2025 року. Гості зможуть зануритися в красу сільського життя, дізнатися більше про тваринництво, рослинництво та гастрономію.
За останні роки у багатьох регіонах успішно проводилися локальні ініціативи для знайомства споживачів з місцевими виробниками. Цьогоріч цей проєкт набирає масштабів загальнонаціонального — у понад 150 сімейних фермах, виноробнях і мануфактурах відкриються двері для відвідувачів.
Організатором є Herman Ottó Institute Nonprofit Kft. у співпраці з Національною аграрною палатою, Угорською туристичною велосипедною асоціацією, Асоціацією стильних сільських ресторанів (SVÉT), Клубом малих виробників та Кластером місцевих продуктів Паннонії.
Учасники зможуть долучитися до дегустацій місцевої продукції, екскурсій по господарствах, майстер-класів (спільне пресування та дегустація гарбузової олії, виготовлення ефірних олій, ферментація овочів, випікання квасного хліба, варіння сливового джему тощо).
Захід має на меті популяризувати агротуризм, підвищити видимість агротуристичних сервісів та сприяти розвитку програм дозвілля. Організатори прагнуть підтримати мережеву взаємодію та зміцнити зв’язок між місцевими виробниками і споживачами, що сприяє розвитку коротких ланцюгів постачання.
Для крихітних виробників це також можливість диверсифікувати діяльність, підвищити стійкість і конкурентоспроможність.
23 серпня — Все про Сатмар-Берег
20–21 вересня — Швабський Кут і околиці
27 вересня — Скарби Малого Альфельду
27–28 вересня — Залізна завіса
4–5 жовтня — Серце Трансданубії
Спробуйте смак місцевості! Кожен регіон має свої традиційні рецепти й новинки, які через місцеву продукцію розповідають історії краю та родин господарів.