Дослідники Агронаукового центру HUN-REN порівнюють нинішній рік із найсерйознішою посухою за останні десятиліття. Найбільше це може вплинути на врожай кукурудзи, картоплі та яблук у країні. Для боротьби з посухою експерти рекомендують не лише збільшити зрошення, а й впроваджувати більш свідоме управління ґрунтами. Серед технологічних рішень помітну роль може відіграти штучний інтелект, що допомагає оптимізувати ресурси та суттєво скорочує час селекції посухостійких сортів рослин, повідомляє угорська мережа HUN-REN.
За останні три десятиліття в Угорщині помітно зросла частота і інтенсивність посух, які все частіше супроводжуються інтенсивними хвилями спеки. Окрім зменшення річної кількості опадів, додаткову складність створює несприятливий розподіл опадів протягом року. Кліматологи прогнозують, що протягом найближчих десятиліть ситуація із посухою погіршуватиметься.
Дослідники HUN-REN звертають увагу, що посухи не лише частішають, а й триватимуть довше, зачіпаючи все більші території. Це створюватиме серйозні виклики як для сільського господарства, так і для промислового та комунального водокористування.
У короткостроковій перспективі основних втрат зазнає агровиробництво — особливо важливі польові культури. У довгостроковій перспективі повторювані засухи призводять до зниження вмісту органічної речовини в ґрунтах, погіршення їх структури та зменшення здатності утримувати воду. Це погіршує якість ґрунтів і веде до зниження їх родючості, наголосила Бакачі Жофія, керівниця відділу ґрунтознавства HUN-REN.
Цьогорічна посуха особливо сильно вражає кукурудзу, водомісткі бобові та картоплю, але впливає практично на всі польові та садові культури, особливо якщо посуха припадає на критичні фази росту — цвітіння і формування плодів. Фруктові дерева (яблука, абрикоси, вишні) через постійний дефіцит води ослаблюються, стають більш сприйнятливими до хвороб, а посуха під час цвітіння може спричинити суттєве зменшення врожаю.
«Вплив посух можна зменшити за допомогою багатьох технологічних рішень», — зазначив директор Інституту сільського господарства HUN-REN Фодор Нандор. Він наголосив на важливості селекції сортів, стійких до посухи та стресів, а також на збільшенні вмісту органічної речовини і водоутримуючої здатності ґрунту. Разом із цим, за його словами, в Угорщині необхідно значно розширити площі зрошення, модернізувати застарілі системи та об’єкти водозабору в рамках комплексної стратегії водного господарства.
Дослідники HUN-REN також відзначають, що штучний інтелект може ефективно підтримувати боротьбу з посухою, оптимізуючи використання ресурсів та пришвидшуючи селекцію нових сортів. «AI-алгоритми можуть визначати оптимальні потреби сільськогосподарських угідь у воді та добривах, підвищувати ефективність систем зрошення та зменшувати використання хімічних засобів», — пояснив Фодор Нандор. Завдяки аналізу генетичної та екологічної інформації штучний інтелект значно скорочує час на виведення посухостійких і стійких до хвороб сортів.