27.07.2025 у 11:45

У Туреччині зафіксовано рекордне виробництво сирого молока за всю історію республіки

У 2024 році Туреччина досягла найвищого рівня виробництва сирого молока за весь період Республіки.Молоко є не лише базовим харчовим продуктом, а й основною сировиною для багатьох харчових виробництв, тому відіграє ключову роль у продовольчій промисловості. У зв'язку з Всесвітнім днем молока представник Генерального управління тваринництва Міністерства сільського господарства Туреччини Мелікшах Ташкін поділився актуальними даними та інформацією про підтримку галузі.

Історичний рекорд у виробництві сирого молока

За словами Ташкіна, у 2024 році Туреччина досягла найвищого обсягу виробництва сирого молока в історії Республіки. Порівняно з 2023 роком, обсяги зросли на 4,7% і сягнули 22 мільйонів 487 тисяч 757 тонн. Зокрема:

  • виробництво коров’ячого молока зросло на 5,4%,

  • буйволиного — на 35,1%,

  • водночас виробництво овечого зменшилося на 2,9%,

  • козячого — на 11,2%.

Згідно з даними Турецького статистичного інституту (TÜİK), обсяг молока, зібраного комерційними молокозаводами, зріс на 10,45% — з 1 мільйона 68 тисяч тонн у 2023 році до 11 мільйонів 287 тисяч 414 тонн у 2024-му. Це також абсолютний рекорд.

Державна підтримка для стимулювання виробництва

Підвищення обсягів стало можливим завдяки державній підтримці, яка була оновлена на 2025–2026 роки згідно з президентським указом №8760 від 26 липня 2024 року. Новий підхід передбачає систему коефіцієнтів, яка враховує різні категорії виробників:

  • Малі фермери, які щоденно продають до 430 л коров’ячого або буйволиного молока чи до 100 л овечого/козячого, отримують додатковий коефіцієнт підтримки 0,3.

  • Жінки-виробники або фермери віком до 41 року також користуються коефіцієнтом 0,3.

  • Виробники з визначених «молочних басейнів» (Амасья, Чорум, Токат, Бінґьоль, Бітліс, Елязиг, Ерзінджан, Ерзурум, Муш, Тунджелі) — додатково 0,4, а за виробництво молока від овець, кіз чи буйволів — ще 0,8.

  • Якщо молоко охолоджується в окремому резервуарі перед передачею на завод — +2.

  • Якщо фермер є членом першого рівня аграрного кооперативу — +2, або кооперативу іншого рівня — +1,5.

  • Для господарств, визнаних вільними від захворювань чи акредитованих за стандартами ЄС — +3.

Мелікшах Ташкін зазначив, що ця система стимулювання спрямована на збільшення якості та кількості молока, а також на підтримку ферм із різних регіонів і категорій.

Стратегічна важливість молока для Туреччини

Молочна галузь Туреччини має велике економічне значення: вона забезпечує зайнятість у сільському господарстві та промисловості, сприяє продовольчій безпеці й сталому розвитку. Молочна продукція є невіддільною частиною турецької кулінарної спадщини — понад 200 видів сиру, а також йогурт, масло, каймак входять до повсякденного раціону.

Користь молока для здоров'я

Молоко — це джерело якісного білка, мінералів та вітамінів. Воно:

  • сприяє розвитку мозку й фізичному росту у дітей,

  • запобігає втраті кісткової маси,

  • знижує ризики серцевих захворювань,

  • зміцнює імунітет,

  • покращує якість сну,

  • сприяє зниженню ваги та збереженню молодості шкіри,

  • захищає від раку кишечника.

Всесвітній день молока в Туреччині

Нагадаємо, що Всесвітній день молока (1 червня), запроваджений Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН (FAO), щороку відзначається у багатьох країнах. У Туреччині у 81 провінції проводяться заходи з роздачею молока в початкових школах та зустрічами між виробниками й споживачами. Одним із прикладів є подія в Ізмірі, де Генеральне управління тваринництва провело кампанію з популяризації користі молока.

Назад до новин Наступний запис