У 2024 році Туреччина досягла найвищого рівня виробництва сирого молока за весь період Республіки.Молоко є не лише базовим харчовим продуктом, а й основною сировиною для багатьох харчових виробництв, тому відіграє ключову роль у продовольчій промисловості. У зв'язку з Всесвітнім днем молока представник Генерального управління тваринництва Міністерства сільського господарства Туреччини Мелікшах Ташкін поділився актуальними даними та інформацією про підтримку галузі.
За словами Ташкіна, у 2024 році Туреччина досягла найвищого обсягу виробництва сирого молока в історії Республіки. Порівняно з 2023 роком, обсяги зросли на 4,7% і сягнули 22 мільйонів 487 тисяч 757 тонн. Зокрема:
виробництво коров’ячого молока зросло на 5,4%,
буйволиного — на 35,1%,
водночас виробництво овечого зменшилося на 2,9%,
козячого — на 11,2%.
Згідно з даними Турецького статистичного інституту (TÜİK), обсяг молока, зібраного комерційними молокозаводами, зріс на 10,45% — з 1 мільйона 68 тисяч тонн у 2023 році до 11 мільйонів 287 тисяч 414 тонн у 2024-му. Це також абсолютний рекорд.
Підвищення обсягів стало можливим завдяки державній підтримці, яка була оновлена на 2025–2026 роки згідно з президентським указом №8760 від 26 липня 2024 року. Новий підхід передбачає систему коефіцієнтів, яка враховує різні категорії виробників:
Малі фермери, які щоденно продають до 430 л коров’ячого або буйволиного молока чи до 100 л овечого/козячого, отримують додатковий коефіцієнт підтримки 0,3.
Жінки-виробники або фермери віком до 41 року також користуються коефіцієнтом 0,3.
Виробники з визначених «молочних басейнів» (Амасья, Чорум, Токат, Бінґьоль, Бітліс, Елязиг, Ерзінджан, Ерзурум, Муш, Тунджелі) — додатково 0,4, а за виробництво молока від овець, кіз чи буйволів — ще 0,8.
Якщо молоко охолоджується в окремому резервуарі перед передачею на завод — +2.
Якщо фермер є членом першого рівня аграрного кооперативу — +2, або кооперативу іншого рівня — +1,5.
Для господарств, визнаних вільними від захворювань чи акредитованих за стандартами ЄС — +3.
Мелікшах Ташкін зазначив, що ця система стимулювання спрямована на збільшення якості та кількості молока, а також на підтримку ферм із різних регіонів і категорій.
Молочна галузь Туреччини має велике економічне значення: вона забезпечує зайнятість у сільському господарстві та промисловості, сприяє продовольчій безпеці й сталому розвитку. Молочна продукція є невіддільною частиною турецької кулінарної спадщини — понад 200 видів сиру, а також йогурт, масло, каймак входять до повсякденного раціону.
Молоко — це джерело якісного білка, мінералів та вітамінів. Воно:
сприяє розвитку мозку й фізичному росту у дітей,
запобігає втраті кісткової маси,
знижує ризики серцевих захворювань,
зміцнює імунітет,
покращує якість сну,
сприяє зниженню ваги та збереженню молодості шкіри,
захищає від раку кишечника.
Нагадаємо, що Всесвітній день молока (1 червня), запроваджений Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН (FAO), щороку відзначається у багатьох країнах. У Туреччині у 81 провінції проводяться заходи з роздачею молока в початкових школах та зустрічами між виробниками й споживачами. Одним із прикладів є подія в Ізмірі, де Генеральне управління тваринництва провело кампанію з популяризації користі молока.