На зустрічі UNFSS+4 Генеральний директор Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Цюй Дун'юй закликав до рішучих дій, збільшення інвестицій та зміцнення партнерств з метою пришвидшення трансформації глобальних агропродовольчих систем. Захід відбувся 27–29 липня 2025 року в Аддис-Абебі, Ефіопія.
У промові перед світовими лідерами, міністрами та делегатами Цюй наголосив, що агропродовольчі системи є ключовими для подолання глобальних викликів — від нестачі продовольства і кліматичних змін до деградації довкілля та соціальної нерівності.
Він нагадав, що трансформація вже в процесі, але темп, масштаб і скоординованість зусиль визначатимуть її успіх. З 2021 року, коли Генеральний секретар ООН ініціював перший саміт з продовольчих систем, багато країн перейшли від обіцянок до дій: провели реформи, змінили структуру інвестицій та запровадили інтегроване планування. Серед прикладів — Ефіопія, де за підтримки FAO вдалося на окремих територіях скоротити втрати зерна після збирання врожаю на 40%, покращивши продовольчу безпеку та добробут сільського населення.
1. Розширення можливостей для молоді:
Цюй наголосив на необхідності підтримки молодих людей — рушійної сили змін. Він послався на перший глобальний огляд FAO щодо ролі молоді в агропродовольчих системах і закликав усунути бар’єри в освіті, працевлаштуванні та доступі до лідерських позицій, особливо для молодих жінок. Реалізація цього потенціалу, за оцінками, може принести до $1,5 трлн у світовий ВВП, половину якого становить саме агропродовольчий сектор.
2. Інновації та технології:
FAO вважає, що ключем до системних змін є технологічний прогрес. Важливу роль тут відіграє Всесвітній форум продовольства з його трьома напрямами: інвестиції «Рука в руку», наука та інновації, підтримка молоді та жінок. Інструменти на кшталт ATIO (Огляд технологій та інновацій агропродовольчих систем) допомагають країнам впроваджувати нові рішення — від цифрового землеробства до штучного інтелекту та точного агровиробництва. Ініціатива FAO «Рука в руку» вже збільшила портфель підтримки з $1,5 млрд (2022 р.) до $4,5 млрд (2024 р.).
3. Гарантія права на їжу:
Третій пріоритет — це дотримання права на харчування через забезпечення прозорості, залучення, відповідальності та інклюзії. FAO координує підтримку Глобального альянсу проти бідності й голоду, започаткованого під егідою головування Бразилії у G20, сприяючи скоординованому фінансуванню та технічній допомозі, відповідно до національних пріоритетів.
Як профільна агенція ООН, FAO надає понад 120 країнам політичні орієнтири, наукову експертизу, інструменти та інвестиції. Провідні ініціативи — Рука в руку, Одна країна — один пріоритетний продукт (OCOP), Цифрові села — об’єднують дрібних фермерів із ринками, покращуючи продуктивність, сталий розвиток і доходи.
«Зробімо системну трансформацію новою нормою — разом з урядами, інвесторами, наукою, громадянським суспільством і приватним сектором», — закликав Цюй. — «Сміливо аналізуймо, дійте і зміцнюймо партнерства, щоб перетворити бачення на реальність».
Саміт UNFSS+4, організований урядами Ефіопії та Італії, став глобальним майданчиком для оцінки досягнень після Саміту 2021 року та оновлення спільних зусиль щодо трансформації агропродовольчих систем на підтримку Цілей сталого розвитку до 2030 року.